maandag, maart 23, 2009

Messemaker 3 - CHESS 1


De laatste speelavond van het seizoen. Om de teamspirit wat te verhogen rijden we met 7 man in één auto naar Gouda. Niet op zoek naar stroopwafels of vett kaas, maar een vette overwinning om de mogelijkheid voor promotie open te houden.
We zijn ruim op tijd aanwezig, in onze vaste opstelling. het reeds gedegradeerde Messemaker moet het met 4 invallers doen.
Aan bord 1 probeert Ron Burgerhout zijn seizoen nog goed af te sluiten. Helaas zie ik zwarte pionnen verschijnen op b3 en c3. Aangezien Ron lang gerokeerd heeft, riekt dit naar ellende. Ik ga er vanuit dat Ron het allemaal gezien heeft. Zijn stukken staan immers goed? En zwart heeft niet veel aanvallend materiaal, zo stel ik mijzelf gerust. Helaas moet ik even later constateren dat Ron de koning om legt. Kees van der Weijden heeft dan een complexe stand op het bord. Zijn tegenstander is vast verbaasd over zijn goede stelling, hij laat een keer of 2 een winstvoortzetting links liggen. Kees komt met de schrik vrij en scoort een remise.
Bart Voogt, aan bord 3, investeert gewoontegetrouw veel tijd in de opening. Hij komt er met voordeel uit, maar er is niet voldoende tijd om een winstweg te vinden. Een remise voor Bart. Zelf speel ik aan bord 4 met zwart. Ik weet een kwaliteit te winnen, maar kom vervolgens tot de conclusie dat mijn tegenstander voldoende compensatie heeft. Misschien was het een kwaliteitsoffer van zijn kant? Hij wacht echter te lang met aanvallen om zijn betere stelling in een gevaarlijke koningsaanval om te zetten. We komen dan krap in de tijd, en rond zet 30 kan ik simpel een stuk winnen. Met een volle toren achter geeft mijn tegenstander op.
Aan bord 5 krijgt Rene Mersch een Max Lange aanval op het bord. Aangezien ik al jaren naast Rene speel, weet ik dat hij deze variant kent. Zijn tegenstander echter ook, en zo onstaat een mooi gevecht wat uiteindelijk een remise eindigt.
Bas van Driel, onze buschauffeur en bord 6 speler, komt goed uit de opening. Helaas staat het toreneindspel minder. Zijn tegenstander raakt echter compleet de weg kwijt.
Bas speelt rustig door en incasseert het volle punt. Dat geldt ook voor Martijn van der Vaart. Aan bord 7 drukt hij met zijn zware stukken op de zwakke zwarte c-pion. Ik zie dat het een kwestie van tijd is tot de zwarte stelling als een kaartenhuis in elkaar stort. Martijn ziet dit ook. Een positioneel gespeelde pot van een schwindelaar 1e klasse. Misschien tijd voor een verandering in speelstijl?
Cenk, onze nieuwe kracht in het eerste, presteert dit seizoen boven verwachting. Ongeslagen en met 1 winstpartij staat hij op 3,5 uit 6. Dit hadden overigens makkelijk meer punten kunnen zijn. Vanavond pakt hij weer het volle pond; zijn tegenstander bezweek onder een aanval.
Einduitslag 5,5 - 3,5 voor CHESS derhalve. Niet voldoende voor het kampioenschap, maar daar zal niemand wakker van liggen. Wie er wel promoveert horen we vrijdag wel als de laatste wedstrijd uit de klasse 1 A gestreden is. We staan in ieder geval nog even op de eerste plaats....

Individuele uitslagen:

ma 23 mrt Messemaker 1847 3 1775 - CHESS 1 1882 2½ - 5½
1. Pieter Horchner 1880 - Ron Burgerhout 2101 1 - 0
2. Bart van Putten 1890 - Kees van der Weijden 2026 ½ - ½
3. Theo Huijzer 1812 - Bart Voogt 1867 ½ - ½
4. Ton Hortensius 1816 - Martin van der Hidde 1863 0 - 1
5. Diko Kalkdijk 1762 - Rene Mersch 1837 ½ - ½
6. Bert Vlot 1716 - Bas van Driel 1841 0 - 1
7. Hans Krol 1675 - Martijn van der Vaart 1764 0 - 1
8. Albert-Jan Wagensveld 1649 - Cenk Ergen 1754 0 - 1

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Goeie overwinning Martin! Volgens Fritz 11 was 24...Pd3 ook wel een aardige... Maar het is een natuurlijke reaktie om eerst naar de dreiging van de tegenstander te kijken ipv. naar de eigen kansen. Hoewel, met jouw agressieve speelstijl zou je dat laatste misschien wel mogen verwachten...
Gefeliciteerd met je goede seizoen! Misschien wordt nu de 1900-grens overschreden?

PeterK zei

En je weet Mart: >1900 is automatisch een plekje in Charlois Europoort 3! :-)

Anoniem zei

En dat is wel promotieklasse en tegen Rokado 1 spelen (met een beetje geluk).