woensdag, oktober 29, 2008

Spinnen VI


Vandaag mocht er weer binnen "gefietst" worden. Met collegae Joost, Peter en Ed stonden we weer te dansen op de spinfiets. Hoewel ik mij niet geheel fit voel, deed het fietsen mij wel goed. Morgenavond gaan we waarschijnlijk bij Wellness in Maassluis een proeflesje draaien.

dinsdag, oktober 28, 2008

CHESS 1 - 3-Torens 1

De tweede ronde van de externe competitie begint slecht; Bart belt af met rugklachten. Gelukkig vind ik Hans Dopper bereid om zijn plaats in te nemen. Onze tegenstander, 3 Torens, hebben hun degradatie van vorig jaar omgezet in een hernieuwd verblijf in de 1e klasse. En niet geheel ten onrechte zo lieten zij zien door in de eerste ronde Messemaker te verslaan.
De eerste beslissingen vielen snel; Bas zijn tegenstander overzag een taktisch trucje waardoor dameverlies op zet 8 een feit was. Mijn tegenstander was iets minder gul, maar met een standaardoffer op h7 moest hij opgeven of mat gezet worden op de volgende zet. Cenk Ergen speelde een degelijke pot aan bord 8 en stond beter toen hij remise aanbood. Dit bracht de stand op 2.5-0.5
Martijn zijn partij golfde van remise naar verlies naar remise naar winst alwaar hij bleef steken. Kees bracht op zijn degelijke wijze een pluspion bijna naar de overkant. Ronald Damhuis liet het niet zo ver komen en gaf op. De invaller Hans verweerde zich dapper, maar moest laat in de avond het onderspit delven. Rene verloor in de opening een pion, maar wist een aardige koningsaanval op te zetten. Deze moest gecountered worden door een kansrijk stukoffer van zijn tegenstander.
In de uitvluggerfase greep Henk Springer mis en maakte Rene het uit.
Ron Burgerhout manouvreerde het verkeerde stuk naar c4. Een dure fout, die uitmondde in een eindspel van P + pionnen vs T + pionnen wat voor Ron niet te houden was.
Hierdoor werd de einduitslag 5.5-2.5. Een duidelijke verbetering van de 4-4 van vorig jaar.
Mijn partij van deze avond:

donderdag, oktober 23, 2008

Spinnen V


Ed belt met de mededeling dat we gaan spinnen vanavond. Dat komt onverwacht, maar ik laat mij lijmen. Bij Fitline doen we een proefles. Net als de andere lessen loop ik goed leeg. Maar dat is niets in vergelijking met Ed, wiens zweet het waterpeil in de haven met een cm of wat doet stijgen. Les was op zich wel goed, maar de "muziek" (Allemachtig wat een bagger....) stond veel te hard. Ed, ietwat dovig aan beide flappen bestrijdt dit.

Zonder Zadeltas


Op het pontje naar Rozenburg kom ik tot de ontdekking dat de zadeltas nog thuis ligt. Slechte voorbereiding zou Ed zeggen. Na ampel beraad besluit ik de gok te wagen en gewoon een rondje te rijden zoals ik van plan was. Het lot was mij gunstig gezind, ik reed niet lek. Er stond een pulk wind, Zuid 6. Wel een lekker zonnetje. Ik kriskras wat door de polders tot ik in Zuidland aankom. Daar draai ik naar het noorden en trap gelukzalig voor de wind. Na 59 km sta ik weer in Rozenburg. Het gemiddelde vandaag: 26.7 km/u

woensdag, oktober 22, 2008

De nakomelingen van Teuntje


Vanmiddag zijn Lilian en ik weer naar Op Hodenpijl gefietst. Nu met Bram en zijn vriendje James er bij. Na een bak koffie en een broodje brachten we een bezoek aan de boer aan de overkant van de Hodenpijl. Daar bewonderden we de zeugen Marga en Greetje met hun nakomelingen. Teuntje, een enorme beer die apart zat, zal ongetwijfeld de vader zijn van al dit jonge spul.
Terug was het weer wind tegen, ZW5. In totaal werden 23 km afgelegd in 15 km/u.

dinsdag, oktober 21, 2008

Anand en Kramnik moeten nog achter het bord kruipen


als ik de fiets bestijg. Niet dat ik veel zin heb, maar ik moet even een frisse neus halen. En de zin komt vanzelf weet ik. Eerst moeten de benen warm worden. Dit gaat eenvoudig omdat ik voor de wind [West kracht 5/6] richting Vlaardingen rij.
Zo pedaleer ik naar de Zweth. Daar moet gewerkt worden, op de dijk vang je veel wind. Juist dit werken doet de zin toenemen. Als ik even later naar het oosten draai kan ik mijn lol helemaal op. Ik kan de teller tussen de 25 en 30 km/u houden, ondanks de vette wind. Als ik via Delft, Schipluiden en Maasland richting de Waterweg fiets, weet ik dat het laatste stuk weer windje mee is. Ondertussen zijn Anand en Kramnik een uurtje bezig, en heeft de eerste zijn nieuwtje al gebracht. Ook hij heeft windje mee.
Thuis zie ik hoe hij zijn 3e winstpartij pakt. Kramnik heeft normaal gesproken geen kans meer. Leve de Koning, leve Anand!
De 45 km werden in 27.5 km/u afgelegd.

maandag, oktober 20, 2008

Verzilveren lukt niet.


Bart Voogt speelt dit seizoen een bord hoger dan ik. Ratingtechnisch is hij mij voorbij gestreefd met een paar puntjes. Vanavond mogen wij de degens kruisen in de interne.
Aangezien ik wit heb, voel ik mij verplicht voor de winst te gaan. In een vaag zijvariantje van de Pirc kiest Bart niet de sterkste voortzetting. Ik houd een plus over. Maar aangezien de dames van het bord verdwenen zijn is het lastig het plus te verzilveren. Sterker nog, Bart weet mijn speldenprikken eenvoudig te neutraliseren. Een remise is derhalve een logische uitslag. Ik heb nu 1 uit 2 in de interne competitie.
Op de foto spelen Fischer en Korchnoi ook een Pirc. De laatstgenoemde won deze partij.

zondag, oktober 19, 2008

Dat er nog vele mogen volgen.


Al maanden heeft Bram het over dat hij een keer mee wil fietsen naar opa en oma. Nu hij wat ervaring met zijn fiets én zijn Look-pedalen heeft opgedaan, is het zo ver. De weersvoorspelling is gunstig; droog weer, wind zuidwest, en af een toe een zonnetje.
Rond kwart over elf springen wij op onze alu-rossen en zetten koers naar Papendrecht. Na ong. 10 kilometer mogen we door de Beneluxtunnel. Ik laat Bram eerst de Waterweg zien, en vertel dat we daar onderdoor gaan fietsen. Daar lijkt hij even van te schrikken, maar eenmaal in de tunnel heeft hij meer oog voor het gedicht van Deelder dat hij achterstevoren opleest. Op het gemakkie rijden we via Pernis, langs de ECT richting Charlois. Daar pakken we het superlange fietspad richting Barendrecht. Bram vertoont geen tekenen van vermoeidheid. Er wordt weer veel gebabbeld, en voor we het weten rijden we langs de A15 richting de Noord. Na de brug is het nog maar een klein stukje. Na 2 uur fietsen komen we fris in Papendrecht aan. De eerste 40+ km tocht van vader en zoon. Dat nog vele mogen volgen!
De afstand: 40.7 km
Gemiddeld: 20.7 km/u
Wind ZZW4/5
Terug fiets ik alleen. Bram prefereert nog de auto voor de terugrit.
De 40 km worden in 26.3 km/u afgelegd. Wat het totaal op 9191 km brengt dit jaar.

zaterdag, oktober 18, 2008

Op Hodenpijl


Jim is naar Skateland, Bram naar de Scouting. Lilian en ik springen op de fiets en rijden voor de wind richting Delft. Het doel is Op Hodenpijl. Daar aangekomen doen we "een bakkie" en kijken vervolgens rond in deze oude katholieke kerk. Ik ben hier wel duizend keer langs gereden met auto en fiets, en nu voor het eerst binnen. We klimmen tot in de toren en kijken door de raampjes naar Hollandse vergezichten.
Als we weer opstappen voor de terugrit, mogen we de tegenwind trotseren. Als wij het einde van de Kwakelweg naderen, zien we daar Bram met zijn scoutinggroep daar rondhobbelen. Eenmaal thuis blijken er 22.6 km afgelegd in 16.1 km/u.
Wind: ZW5

vrijdag, oktober 17, 2008

Rondje voor de kilometers

Geen goesting om hard te fietsen vandaag. In gezapig tempo ging het richting huis. De route liep via 't Woudt en Delft, Vlaardingen en Maassluis. Langs de wielerbaan spotte ik nog een buizerdpaar. De 33 km werden in 25.8 km/u afgelegd. Wind was W4 en koud....
Een rondje voor de kilometers.

woensdag, oktober 15, 2008

Fiets-Schaakblog


Baksteen's blog wordt ook al bestudeerd door Ronald Damhuis. Hij weidde een column aan de blogs van mijn fiets-schaakvrinden en de mijne. Hier te lezen. Alleen jammer dat hij zo slecht gelezen wordt; ik constateer geen toename in bezoekersaantallen van mijn blog na zijn stuk.
Hij waarschijnlijk wel dankzij deze doorverwijzing.
De foto is zonder toestemming overgenomen van de RSB pagina. Ronald kennende heeft ie daar geen problemen mee ;-) Excuses aan mijn lezertjes die nu met deze postzegel geconfronteerd worden. Mocht dit psychische problemen opleveren, klik dan hier!

Spinnen IV


Het aantal IVENT collegae neemt maar toe tijdens de spinles. Ik telde er vandaag 7. Er werd ook na het spinnen nog driftig gezweet. Beetje zonde van de bekleding van Joost's auto.

dinsdag, oktober 14, 2008

Goede benen, slechte benen


Titel van een wielersoap. Mocht ik zondag nog harkend achter mijn fietsvrindjes aanrijden, vandaag waren de benen plots goed.... Hoe dat kan? Schiet mij maar lek!
Al snel zat ik vanmiddag aan een gemiddelde van meer dan 30 in het uur. Via 't Woudt ging het naar Den Hoorn en Delft. Door wat vertraging was het gemiddelde ingekakt naar 29.5 km/u toen ik eenmaal de Zweth bereikte. Daar besloot ik flink hoog in de 30 te gaan rijden. Dat lukte redelijk goed. Eenmaal op de Woudweg naar huis was het consolideren. Met windje tegen [ZW3] hoefde ik de teller alleen boven de 30 te houden. Dat lukte zonder al te veel problemen. Alleen langs de surfplas werd ik bijna door een scootmobiel van het fietspad gedrukt. Of opa een slok ophad weet ik niet, maar slingeren deed ie behoorlijk in die rijdende accu! Uiteindelijk werden 41.5 km afgelegd in 30.1 km/u
Overigens schoot ik ook door de 9000 km grens heen vandaag. Nog 1000 te gaan dit jaar, 2000 is normaal gesproken ook haalbaar.
Nu maar hopen dat ik mijn inspanning niet hoef te bezuren morgenochtend bij het spinnen. Donderdagavond ga ik weer spinnen, en wel een proeflesje bij FitLine in Maassluis.

maandag, oktober 13, 2008

Kwaliteitskilometers of kwaliteitstijd


Vanaf het werk rij ik via de Zweth naar huis, een slordige 35 km op de Batavus Nitro. Het is extreem lekker weer, een graadje of 20. Thuis laat ik Bram zijn snelle pakkie aantrekken, en gezamenlijk fietsen we naar de Stormvloedkering. Deze beklimmen we van beide zijden voordat we richting Hoek van Holland vertrekken. Daar zien we een vette pont van Stena Lines vertrekken. Bram praat de hele weg honderduit, en het tempo is navernant laag. Soms is snelheid niet alles..... Gezellig babbelend rijden we via het Staelduinse Bos naar Maassluis. Uiteindelijk dik 25 op de teller in 22 gemiddeld. Geen kwaliteitskilometers, wel kwaliteitstijd.

zondag, oktober 12, 2008

Rode lantaren


Even na 8 uur rijden Piet, Ruud, Ed en Martin de Mauritsstraat uit, op weg naar fietsavonturen. De eerste kilometers gaan nog rustig aan zodat er nog wat gesprekken gevoerd kunnen worden. Bij de Holyweg gaat opeens het gas er op. Met 36 op te teller rijden we lange tijd rond. Ik zie het molentje van de drie (ex)ATBers keurig voor mij draaien. Voor mij is meedraaien geen optie, ik ben aan het overleven... Al het natuurschoon gaat aan mij voorbij. Mijn wereld beperkt zich tot het achterbandje van mijn fietsvrienden. Zodra een bocht of klimmetje in het parcours genomen wordt, moet ik vol aan om maar weer aan te kunnen pikken. Waar zijn de Franse benen gebleven?? Veel tijd om daar over te delibreren heb ik niet. Al mijn energie is nodig om amechtig in het wiel te blijven hangen. Ik weet dat we een "Rondje Berkel" doen, maar het had evengoed een rondje Kijkduin kunnen zijn. Echt iets meekrijgen doe ik niet...
Een paar keer moet ik er bijna af, maar gelukkig kan ik steeds weer aanhaken.
Bij de Zuidbuurt is het dan eindelijk op. Als de mannen weer gaan versnellen laat ik ze lopen. Ed houdt in, en gezamenlijk lopen we de andere heren weer in die ook inhouden. Tot de Zuidbuurt ligt het gemiddelde op 31.4 km/u! En dat met een rustig begin. Ik ben blij als ik thuis ben, en beklaag mij bij Lilian over mijn fietsvriendjes die mij zo'n pijn hebben gedaan. Even later vertrouw ik mijn, naar ammonia riekende, fietskleding aan de Bosch wasmachine toe. Een toevoeging van Biotex moet een lekker campingluchtje aan de wielerhansop geven. Zelf neem ik mij voor de rest van de dag uit te rusten. Triest om de hele rit als rode lantaren te dienen.... Totaal 57 kilometer Wind is Z3.

donderdag, oktober 09, 2008

woensdag, oktober 08, 2008

Spinnen III


Vandaag een nieuwe spinleraar én een debutant op de spinfiets: fietsvrind Ed.
Zelf vond ik het wat beter vol te houden dan de eerste 2 spinlessen van Els.
Mogelijk is dit gewenning of was het een tamme les? Ik vermoed dat Ed het eerste denkt. Hij was afgepeigerd en had na de spinles duidelijk moeite om zijn kleren in de juiste volgorde aan te trekken. Gelukkig houdt Ed van pijn en kijkt waarschijnlijk al weer uit naar de volgende spinles :-)

zondag, oktober 05, 2008

De Furiade Koppelkoers 2008 met Bram

Na het rondje met Ed moet ik mij weer opladen: Zoon Bram wacht met spanning op de start van zijn koppeltijdrit. Rond kwart voor 11 is het zo ver, met 30+ schiet Bram weg. Ik maan hem iets minder hard te rijden anders is ie voor de eerste bocht op. Met 27 in het uur gaat het richting Vlaardingen. Na een km of 2,3 klaagt Bram over zadelpijn, en het tempo zakt iets in. Na het draaipunt krijgen we weer die rotwind tegen. Bram dacht dat we wel windje mee zouden hebben en is duidelijk boos. Dit weet hij deels om te zetten in voorwaartse snelheid. Maar we hebben te weinig kilometers samen gereden, en de laatste meters moeten dan ook uit de tenen komen.
Na 21m02s zijn we binnen. Een duidelijke verbetering ten opzichte van vorig jaar: 25m17 Niet gek met een ZZW wind van kracht7 !!
Volgend jaar weer 4 minuten sneller?
Binnen wordt nog erwtensoep en tosti's gegeten. Karel reikt de koppelkoersprijzen uit van de jeugdleden. We zijn 4e geworden, en een fraaie beker is Bram's deel.
Moe maar voldaan rijden we naar huis waar een warme douche wacht.

De Furiade Koppelkoers 2008 met Ed

Om half 7 ben ik reeds op. Kan niet meer slapen en gebruik de tijd om wat rommel in mijn kamer op te ruimen. Ruim op tijd ben ik in de kantine van de Coureur. Ik bel Ed, die blijkt nog aan de koffie thuis te zitten. Ik zeg: slechte voorbereiding. Zelf draai ik een km of 15 warm op de wielerbaan. Als ik aanzet boven de 35 km branden de benen snel op. Hmmm, slecht voorteken....
Net voor 10-en komt Ed aangekakt, slechte voorbereiding denk ik als ik hem zijn startnummer overhandig. Na geklaag over hamstrings en andere oudemannenkwaaltjes weet ik hem dan toch op de fiets te krijgen richting start. Deze is ietwat verlaat: slechte voorbereiding denk ik.....
Als het startschot valt kan ik toch redelijk 35+ rijden. Het doet wel pijn, maar het is goed te verdragen. Ed neemt keurig over maar heeft duidelijk mindere benen. Als we het keerpunt gehad hebben sta ik zowat stil. Met 27 km/u moeten de eerste honderden meters overbrugt worden. Het windje valt hier echt tegen! Even later weet ik weer tempo te maken. Ed blijft lang in mijn wiel. Niet zo gek als je bedenkt dat ik een spatbordje gemonteerd hebt om mijn vriendje van nattigheid en rommel te sparen.
Ed daarentegen, heeft geen spatbord gemonteerd. Dit heeft hij wel, maar dat beschadigt zijn fietsje. Ik laat het welzijn van mijn fietsmaatje boven een beschadigd frame preveleren. Jammer dat Ed hier anders over denkt. Zeker als je nagaat dat dit ook gewoon tijd scheelt. Hoe serieus neem je je sport dan? vraag ik mij af....
Op het laatste stuk zet ik nog even flink aan en de teller gaat richting 40. We zien Ruud en zoon Rutger voorbij komen, en Ed wenst ze een goede vaart. Ik doe dit ook.
Als ik omkijk blijkt Ed niet zo zeer anderen aan te moedigen dan wel zijn maatje te vragen wat in te houden, er gaapt nm een 10tal meters tussen Baksteen's VAN SPATBORD VOORZIENE achterband, en Ed's voorband.
Ik hou iets in, en gezamenlijk rijden we over de finish. Helaas kunnen we de verbetering die we de laatste jaren doormaakten in deze discipline niet doorzetten:

Jaar Tijd Gemiddelde per uur
2002 16:28 33,91
2003 15:45 35,73
2004 15:37 35,91
2007 15:34 35,98
2008 16:15 34,00

Onder zien we Ed, een vijftal minuten voor de start.

woensdag, oktober 01, 2008

Laaste avond Coureur jeugd


Vanavond mocht de jeugd aantreden voor de laatste avondtraining. Het weer was gelukkig geen grote spelbreker. In plaats van een training was de avond gevuld met spelletjes. Een leuke afsluiting van het seizoen!
As zondag gaan Bram en ik het "zomerseizoen" uitzwaaien middels de traditiegetrouwe koppeltijdrit.
Op de foto Bram met zilveren olympische medaillewinnaar Alfred Stelleman. Zijn tandemgenoot Jacco Tettelaar reed op het moment van de foto mee met de Amateurs-A.

Spinnen II

Vandaag voor de tweede keer aan het spinnen. Zweten zweten zweten. Het ging beter dan de eerste keer, ik ga het nog leuk vinden :-)