maandag, mei 28, 2007

Poetsen

Vanochtend vroeg eerst naar de bakker voor verse broodjes, niet lang daarna zo rond 8u15, begin ik aan het betere poetswerk. Tirreno wordt onder handen genomen. Na een uur of twee poetsen ben ik klaar. De schone en ingevette ketting en tandwielen glimmen weer al zijn ze nieuw. Alle modder en meuk is verwijderd, en de binnen- en buitenbanden zijn vervangen door nieuwe banden. Zo gaat ze de schuur in, tot woensdag, dan gaat ze naar de fietsenmaker voor een kleine beurt.

zondag, mei 27, 2007

Velocipede

Als ik langs de Waterweg rij, is het te koud voor de RVH ('vrind' van De Pelikaan uit Schiedam), wel staat er een heuse Velocipede met wat renners langs de kant. Teveel met mijn eigen ding bezig rij ik door, terwijl ik gewoon ff had moeten stoppen om mijn nieuwsgierigheid te bedwingen.. Enfin, ik hobbel door en voel mij goed. Zonder al te veel inspanning duw ik 60 km weg in 27.6 km/u. Wind = ZW4. De gevolgde route loopt via Lickebaert, Surfplas, Broekpolder, Woudweg, Kandelaar, Delft, Golfbaan, Trambrug, Gaag en dan rechts voor de manege naar het Staelduinse bos, Hoek van Holland, 3x de Pulk op groot verzet, huiswaarts. Woensdag gaat Tirreno naar Cees Boer voor een beurtje zodat ie, samen met de Baksteen fris aan Zwijndrecht-Zwijndrecht-Zwijndrecht kan beginnen!

zaterdag, mei 26, 2007

Met Bram een rondje trainen

Bram en ik gaan 's middags naar de wielerbaan. De training van afgelopen woensdag doen we nog een keer. Eerst rijden we warm, vervolgens trainen we het molentje. Even voordat we de tijdrit gaan doen komt Bram ten val. Oei! Dat doet pijn, maar hij wil toch graag de tijdrit doen. De val beinvloedt de tijd in negatieve zin, maar een deel van de tijdrit wordt met losse handen gedaan, zo ziet de Baksteen. We noteren 3min30 tov 2min47 afg. woensdag. We fietsen naar huis, misschien morgen weer een rondje?

vrijdag, mei 25, 2007

Laatste mooie dag?

Het weer wordt minder, zo wordt gezegd. Vandaag was het gelukkig nog schitterend, en toen de Baksteen om 12u40 op Tirreno sprong werd hij lekker verwarmd door de verre kernfusiecentrale. Ik reed ditmaal via 't Woudt naar Delft en Schiedam. Vandaar de kortste route naar huis. De 40 km werden in 27.7 km/u afgelegd (N3). Ik moet nog 20 km voor mijn weekgemiddelde, dus daar kom ik wel aan, weer of geen weer! In de mailbox vind ik twee fietsberichten; één van de organisatie van de tourtocht Zwijndrecht-Zwijndrecht-Zwijndrecht (we zijn ingeschreven!), en één van Ed die dit nog niet lang genoeg vindt, en Parijs Dakar per fiets voorstelt. Ook op de zaak kreeg ik nog een fraai mailtje van de Friese Fan. Klik maar op het plaatje.....

woensdag, mei 23, 2007

De Kilometervreters

Gisteren reden enkele collegae een rondje. Zonder Ed en de Baksteen. Ed was vrij en ik moest met Bram weg. Wij, de kilometervreters, reden vandaag. Samen goed voor ongeveer 9000 km dit jaar. Hoewel er weer gebabbeld werd, hielden we een redelijk tempo aan. Bij de Waterweg had ik het even zwaar, wat ik Ed mededeelde. Dit bleef in zijn hoofd rondspelen zo bleek later. Even verderop moesten we in de remmen, er stond een ambulance en veel, heel veel politie langs de Waterweg. Er was klaarblijkelijk iemand te water geraakt, en deze werd net op een brancard gehesen. Waar is die politie als je 's avonds belt als er drugs in je straat verhandeld wordt? Juist, op veilige afstand.. Enfin, we reden terug naar DTO. Niet via de Herenlaan, dus ik sprak Ed daar op aan. Wilde hij niet afsprinten? Ik vond het best. Natuurlijk dacht Ed dat ik nog slecht zat en stelde voor een extra blok te rijden zodat we alsnog af konden sprinten. En dat werd nog poepie-spannend! Ik nam de kop en toen ik aanging bleef Ed volgen. Even later hoorde ik een kreet en dacht dat hij opgaf (die kreet werd door Ed ontkent later..). Dus niet, en hij kroop zelfs dichterbij. Toen dacht ik een tweede maal dat hij opgaf, maar weer niet! Nu kwam hij echt dichtbij, en met één wiel verschil tikte ik als eerst aan. We reden 58 km in 29.3 km/u Wind N3

Om 18u sta ik op de wielerbaan, maar nu met Bram. Deze heeft de judosport vaarwel gezegd, en gaat het op de fiets proberen bij De Coureur. Onder bezielende leiding van trainer Jan leert hij een molentje draaien met 2 andere rakkers. De eerst les wordt afgerond met een tijdrit. In gedachten zie ik hem het peleton aan flarden scheuren na een splijtende demarrage gevolgd door een lange solo bergop alwaar hij het geel op de schouders mag hangen, geflankeerd door twee lekkere meiden. Wreed wordt deze gedachte onderbroken als blijkt dat de les afgelopen is. We gaan weer huiswaarts. Bram vond het fantastisch. Ik ook....

Op de foto Bram en Pikachu (deze laatste in de gele trui)

maandag, mei 21, 2007

Het gat wordt kleiner

Er zijn weer flink wat kilometers gemaakt zodat ik nog slechts 89 km achter lig op schema. Vorig jaar op dit moment waren er dat bijna 1200. Zie ook de bijgevoegde grafiek [klikken] waar beide jaren uitgezet zijn. Met Zwijndrecht - Zwijndrecht - Zwijndrecht én Den Helder - Wateringen in aantocht verwacht ik half juni vet boven het schema uit te komen. Vandaag hield ik het rustig, op Nitro werden 29 kilometers weggereden.

zondag, mei 20, 2007

Beestenboel

Gisterenavond ontving ik een postje van Ed met de vraag of er nog interesse was voor een wat langer rondje. Toevallig had ik een zeer ruim rondje naar Papendrecht in het hoofd. De vraag werd dus positief beantwoord, en vanochtend om 8 stond Ed op mijn stoepie. De andere genodigden lieten verstek gaan, waarschijnlijk houden die de vorm geheim tot de 2e juni. Ed en ik hobbelden in een gestaag tempo naar het noordoosten. Het windje was op dat moment N2. Bij de Woudweg stak een hermelijn over, het eerste bijzondere dier wat we tegenkwamen vandaag. Al zigzagend reden tegen we tegen de A12 aan. Daar vroegen we een oude baas naar de weg naar Gouda. We waren niet 1,2,3 van deze man af. Hij verhaalde over zijn tijd dat hij bij Elementum in Maassluis werkte. Als echte Sluizer kon ik natuurlijk een aardig praatje over genoemd onderwerp maken, dwz als ik er tussen kwam :-) We vervolgden onze weg, namen het pontje bij Moordrecht en reden door de Krimpenerwaard naar Schoonhoven. Daar werd de plaatselijke watertoren door ons bewonderd. Nadat we met de pont overgestoken waren, stonden we al vrij snel aan de waterkant van een sloot naar brasems te gluren. Ed, een erkend jager op vis, liet wat vistrivia horen. Zo schijnen de mannetjes in de paartijd wat witte knobbels op het hoofd te dragen. Na nog meer trivia was het tijd om verder te gaan. We reden over een smal fietspad dwars door de polder, maar niet lang. Er werden ooievaars gespot. Ed trok zijn mobiel en legde de eerste vast voor het nageslacht. Het was nu echt om de haverklap stoppen, een paar kilometer verder spotten we een aantal modelzeilers. Leuk om te zien, en al snel maakten wij een babbel met de pensioengerechtigden die de boten bestuurden. Ed kreeg te horen dat de snelheid van de bootjes vooral afhankelijk was van de waterlijnlengte. Nu begon Ed zich gênant te gedragen door door te vragen wat dit nu precies inhield. De modelbouwzeilbootfanaat raakte duidelijk geïrriteerd door zoveel onkunde van een landrot en probeerde het nogmaals. Ed's blik was nog immer die van een kuiken, en de man gaf op. Iedereen weet toch dat DE SNELHEID IN KM/UUR = 4.50 x DE WORTEL UIT DE WATERLIJNLENGTE IN METERS ? Enfin, we reden weer verder. In Papendrecht ging Ed zijn eigen rondje naar huis maken via de Hoekse Waard. Ik waste mijn kontje in Papendrecht en verleende wat PC bijstand bij schoonmoeders. Toen het tegen 3 uur begon de betrekken trok ik mijn inmiddels gedroogde, maar nog lekker naar echt zweet ruikende hansop aan en reed via Rotterdam naar huis. Na een uur begon het te regenen, en zeiknat kwam ik thuis aan. De wind was inmiddels aangewakkerd tot N5. De 151 km werden in 26.6 km/u afgelegd.

vrijdag, mei 18, 2007

Friet & Poffertjes

Voor het eerst sinds de lagere school bezoek ik Madurodam weer. Geen feest van herkenning, het eerste bezoek is weggezakt in de diepe krochten van Baksteen's geheugen van waaruit ze niet meer naar boven willen borrelen. De lunch bestaat uit friet, lekker maar of het gezond is? Als ik daar 's avonds ook nog poffertjes met roomboter en poedersuiker achteraan gooi, is het tijd voor een straf rondje. Met een straf windje ook trouwens; ZW6. Maar het zonnetje schijnt, en echt koud is het ook niet. De 40 km worden in 26 km/u afgelegd.

donderdag, mei 17, 2007

Rustig aan

Als Aad en ik ons rondje trappen is het lelijk fris. Gelukkig staat er nauwelijks wind. Al babbelend rijden we naar Vlaardingen, Delft, Schipluiden terug naar Maassluis. Daar komt Aad slecht uit de clips en dweilt milliseconden later op het asfalt. Gelukkig zonder schade aan lijf en vervoermiddel. Ik troost hem met de woorden dat ook de Baksteen niet verschoond is gebleven van dit soor capriolen in zijn wielercarriere. We trappen de laatste kilometers wederom babbelend weg. Na 40.5 km zijn we thuis. Gem: 24.5 km/u. Wind O3. De Giro is weer begonnen, met gisteren al een leuke finale bergop. Ben benieuwd wie dit jaar de roze trui mee naar huis mag nemen. Ik gok op Cunego.

woensdag, mei 16, 2007

NW6

Weer een vet windje; NW6. Afgelegde afstand: 47.5 km in 26.7 km/uur. Zwaar bewolkt, maar het bleef gelukkig droog. Ben nog even langs de pont gereden om mijn kaart vol te gooien, maar het loket was dicht. Kwam wel tot de ontdekking dat je 'm ook vol kunt pinnen. Maar een pinpas had ik niet bij mij.

dinsdag, mei 15, 2007

Beter opletten!

Ik ben een hoop geld misgelopen op mijn rondje van 6 mei....
Klik op het plaatje voor de reden. Moet toch meer notie van de wereld om mij heen nemen!

maandag, mei 14, 2007

Allemaal klein spul

Vandaag ga ik op cursus in Rijswijk, dus op de fiets! Er staat een vette wind Z6 die mij rap die richting opblaast. Ik trap wat mee op Nitro en na een drie kwartier sta ik bij het IDL. 's Middags is de wind ietwat gedraaid zodat ik haar niet helemaal tegen heb, maar de kracht is ook toegenomen naar 7. Maakt allemaal niet uit, ik kijk wat om mij heen en zie allemaal klein spul in de polders. De lente is alweer even onderweg. Ik ook. Na 37.2 km hou ik het vandaag voor gezien. Alhoewel... Bij thuiskomst wacht nog een boekverlenging zodat ik de 40 nog vol trap vandaag. Boodschappenkilometers?

zondag, mei 13, 2007

Moederdag

Als ik de ontbijttafel dek, schijnt het zonnetje vrolijk naar binnen. De boomtoppen staan bewegingloos, zou er geen wind staan? Als Lilian, na het ontbijt, de oogjes nog even dichtknijpt op de bank, kleed ik mij snel om in fietsoutfit. Op het gemakkie rij ik weg richting Vlaardingen. Tot mijn verbazing heb ik de wind tegen, ZO3. Er zijn zeer veel fietsers onderweg, maar allemaal rijden ze in tegengestelde richting. Ik haal onderweg nog wat renners in, maar of ze kunnen, of willen niet aanpikken. Uiteindelijk rij ik het rondje geheel solo. Bij de Broekpolder hoor ik; "Mart!". Het blijkt Ruud te zijn, die de moederdagochtend ook op de juiste manier invult :-) Verder kom ik geen bekende renners meer tegen. Als ik bij de Kandelaarsbrug ben, besluit ik er overeen te gaan. De benen voelen goed en ik begin zowaar snelheid te maken. Langzaam maar zeker loopt het gemiddelde op van 27 naar 28 in het uur. Als ik weer naar Maasland snel, blijft de teller dik boven de 30. Bij Maassluis aangekomen voel ik de eerste druppel. Toch besluit ik rechtsaf richting de Hoek te gaan, de benen zijn nog steeds goed en ik moet nog wat kilometers maken voor het mooi. Ik geniet van het nieuwe asfalt langs het Staelduinse bos. Ook langs de Waterweg is het asfalt een genot. Maar daarvoor pak ik eerst nog één keer de pukkel. Dan gaat het richting huis. Net als ik van de fiets afstap gaat het goed regenen. Ik ben een bofkont! De 70.1 km worden in 29.3 km/u afgelegd.

vrijdag, mei 11, 2007

Bofkont

Nicht Lois is jarig, en dat betekent een bezoek aan Breda. Lilian stopt wat eerder met werken, en rond 3 uur is ze thuis. Ik ben dan druk bezig met het gereed maken van fiets (spatborden!) en tenue, ik ga met de fiets! Het tenue wordt uit de wintervoorraad (vorige week had ik al het winterspul in een aparte doos gedaan onder het motto "het blijft mooi weer!") getrokken. Lange broek, lang onderhemd en windbreaker gaan aan. Ik vergeet de overschoenen, maar je kunt ook zeggen dat ik daar mooi fietsweer mee afdwing... Het pontje van half 4 wacht, en weldra rij ik richting het tweede pontje over het Spui. Er staat baggerveel wind, W7 met af en toe wat zuidelijke invloeden. Over de Haringvlietbrug is het zwaar met die zijwind. Eenmaal dat punt gepasseerd race ik langs het punt waar Peter K (De Adelaar uit Pernis) zijn panoramafoto schoot. Als ik bij Helwijk kom zie ik de raket van Kuifje staan. [Zie ook het blog van de Pelikaan uit Schiedam, dd 22/4. Het bouwwerk is ook via GoogleEarth te zien, vooral vanwege de schaduw die het trekt.] Ik bel Ed, die hier vast langs gereden is op weg naar Willemstad. Niet dus. Of heeft hij geen notie genomen van de wereld om hem heen? Eea is te bewonderen bij Fort De Hel (fraaie naam toch?)`. Vanaf dat punt rij ik "rommelig", dat wil zeggen dat ik niet de korste weg kies. Op de GPS heb ik Breda in beeld, maar het lijkt wel of ik zigzag naar toe rij. Hoewel ik richting een donkere lucht fiets blijft het droog. Ik ben een bofkont deze week, ook het rondje met Ed van afgelopen woensdag hadden we een droog interval te pakken. Zo ook vandaag. Als ik Prinsenbeek inrijd, bel ik de familie op dat de frituurpan op het vuur kan! Na 80 km in 27.4 km/u kom ik in Breda aan, slechts nat van het zweet.

woensdag, mei 09, 2007

Ik zag een banaan schitteren...

Na twee dagen cursus en twee dagen met veel nattigheid, ben ik vrij. En aangezien het droog is, lonkt de fiets. Ik kan hier geen weerstand aan bieden en bel Ed op om te kijken of hij zin heeft in een sportuurtje. Ed is hier inderdaad voor de porren, en rond 12 uur rij ik richting het werk. Ed is in wintertenue en of dat nog niet genoeg is, trekt hij ook nog een sweatshirt van de Baksteen aan. Gezamenlijk rijden we richting NW, met een westenwind kracht 4. Ed heeft veel te vertellen, zijn avonturen van afgelopen weekeinde nemen de eerste 25 kilometer in beslag. Het zijn mooie wielerverhalen, zeker als hij verhaalt dat hij een banaan zag schitteren in het voedselzakje van een ambulancemedewerker.... Het tempo is standje toerist. De keren dat Ed en ik samen rijden komt dit vaker voor het laatste jaar bedenk ik mij. Er wordt voorgesteld om af te sprinten op de Herenlaan. Dan vliegt mijn ketting er af. Er hoeft gelukkig niet gesprint te worden, en Ed laat mij een kunstje zien om de ketting er snel om te leggen. We nemen op dit punt afscheid, ik ga naar huis, Ed zoekt de DTO-douche op. Een gezellig rondje in een tempo waar we een paar jaar terug ons voor in het zweet moesten rijden... Het rondje van 43 kilometer ging in 27.6 km/u.

zondag, mei 06, 2007

Week 18

De laatste 6 weken heb ik een deel van de achterstand op het schema van 10.000 kilomter goed gemaakt. Ik hoef hiervoor alleen maar meer dan 192 kilometer per week te fietsen :-) [klik op het plaatje voor een vergroting]
Zoals de grafiek laat zien lig ik nog slechts 280 kilometer [blauwe lijn] van de ideaallijn (de 0-lijn) af. Het verschil met het schema van vorig jaar [rode lijn] is meer dan 1000 kilometer. Toen zat er niet veel vaart in het eerste deel van het jaar.... Begin volgende maand hoop ik op de 0-lijn te komen.

Op het gemakkie

Er waren wilde plannen om 160 km weg te duwen bij de 11-dorpentocht. Maar een deel van het peloton ging op vakantie, anderen reden de Shimano Fietschallenge in Limburg. Toen het wekkertje ging vanochtend werd ie snel uitgedrukt. Pas tegen 9 uur rolde ik uit bed. Aad werd uit bed gebeld om een rondje te fietsen. Aad zei gretig "Ja!" en om 10 uur gingen we van start. Ook Maarten was weer van de partij. Na kort overleg werd besloten een 40 km weg te trappen. Genietend van de laatste(?) mooie dag, (hoewel er nog een fris windje stond) reden we richting de Hoek, Maasdijk, Schipluiden en via Vlaardingen naar huis. Bij het Staelduinse bos bleek er eindelijk nieuw asfalt aangelegd te worden! Zo worden mijn fietsrondjes van lieverlee van nieuw asfalt voorzien! De 44 km werden in 25.2 km/u afgelegd. De zuidwesten wind nam in de loop van het rondje toe van kracht 4 naar 5. Morgen en overmorgen ga ik op cursus, er wordt dan niet gereden. [Klik op het plaatje voor meer detail]

zaterdag, mei 05, 2007

MATTEN

Er is sinds enige tijd een "Hard Gras" voor schakers; Matten genaamd. Al enige tijd had ik dit tijdschrift (?) in huis en had een tweetal verhalen gelezen. Vandaag, in het zonnetje, moest de rest van het boekje er aan geloven. Er komt geen schaakzet aan te pas, en is dus ook voor niet-schakers toegankelijk. Ik heb wel een zwak voor anekdotes en beoeenaars die een sport bijzonder maken. Zowel de schaaksport als de wielersport ("De Muur") lenen zich uitstekend voor maffe en heroische verhalen. Wie kent nog dhr Pagel van de Koningsclub? Wie wist dat Björg's vader een fan van Jan Timman was? Kortom een aanrader. Het wachten is nu op nr 2.

vrijdag, mei 04, 2007

15000

Vandaag rij ik het tellertje van Tirreno door de 15000 heen.. 40 km in 27.7 km/u Wind was N6 en deed de benen erg pijn.....

donderdag, mei 03, 2007

Uurtje

Het is over vijfen als Tirreno en Baksteen de neus naar het noorden richten. Er staat weer eens een lelijk windje, N5/6. Voor Ed wel lekker als ie uit het Helderse komt fietsen. (of ging hij juist naar het Helderse toe?). Er wordt flink gemaaid door de boeren, dit is oa te merken aan de hazen, ik spot er 2 wiens leger vermoedelijk vernield is door de boeren. Ook spot ik weer zwaluwen! Deze beestjes had ik nog niet gezien, maar zijn gelukkig weer in het land. Ze scheren met hoge snelheid langs je heen zodat je denkt dat een botsing onvermijdelijk is, maar als dolfijnen vertonen ze een lenigheid die je niet voor mogelijk houdt. Op het gemakkie gaat het richting Delft, Vlaardingen en naar huis. De 27.7 km worden in 27.7 km/u afgelegd. Uurtje fietsen dus.

woensdag, mei 02, 2007

Wandeletappe

Vorige week beloofde Ed ons een wandeletappe. Trouwe lezertjes weten dat dit resulteerde in een gemiddelde van ong 33 km/u! Vandaag was Ed er niet bij. Wel sloten Ruud, Peter en Sasja aan zodat we met een peleton van 6 (Piet, Martin D. et moi) richting 't Woudt vertrokken. In een rustig aan tempo kwamen we daar aan, onderweg oa een zwanennest en een lepelaar gezien. Peter en ik waren de mannen op kop, met een NO wind kracht 4/5. De achterhoede reed al keuvelend in de luwte achter ons aan. Bij de Kandelaar vond Ruud het tijd voor een molentje. Toen ik aan de beurt was bleek ik al snel alleen te rijden. Sasja heeft nog niet de kilometers in de benen, zodat het tempo weer terug naar "lekker!" ging. Weer met Peter en/of de Baksteen op kop. We reden nu voor de wind richting de Zuidbuurt. De Friese Fan gaf aan de sprint aan te willen trekken voor mij. "De sterkste moet winnen!", "Er worden geen kadootjes gegeven!" en "De dood of de gladiolen!" waren mijn antwoord. Eenmaal bij de Herenlaan aangekomen reed ik weer eens los vooruit. Wat te doen? Als ik er vandoor ga, en de rest blijft zitten heeft de overwinning geen waarde. Maar de uitgangspositie is natuurlijk waardeloos. Je kunt beter uit een wiel springen. Nu mis ik Ed die dit spel vast wel had willen spelen. Ik kijk een paar keer achterom om de heren aan te zetten tot snelheid, en jawel het feest begint. De Friese Fan gaat weer als eerste over mij heen, en ik heb te weinig snelheid om in zijn wiel te komen. Ik loop wel in, maar te langzaam... Als ik nog een lengte of 4 achter lig met een meter of 30 te gaan, geef ik op. Piet, handig gebruik makend van Ruud's en vervolgens mijn achterwiel, pakt de tweede plaats. Ten opzichte van vorige week heb ik meer strijd kunnen leveren, en ik zie nog wel kansen om de Friese Fan nog een keer te verslaan. Kortom een uitdaging!
De 43 km werden in 28.1 km/u afgelegd.