zaterdag, december 31, 2005

Afscheid


2005 is onder andere een jaar van afscheid. Afscheid van de Blouwe Schicht en haar opvolgster. Afscheid op het werk, vanaf 1/1 verhuist de Baksteen naar een andere afdeling waar de mannen de fiets nog opgejaagd moeten worden.
Maar 2005 was ook het jaar van Baksteen's nieuwe fiets, de Batavus BeOne Nitro. Deze nieuwe trouwe vrind heeft zijn diensten deze laatste dagen bewezen. Terwijl de wegen onschikt zijn voor andere fietsen rolt deze ATB met brede banden gewoon door. De eerste 1000 met deze fiets zijn al bijna afgelegd.
Ook worden voor het eerst in mijn carriere meer dan 10000 kilometers gefietst in de tijdspanne van één jaar. De Mnt Ventoux werd bestegen, mijn allereerste berg. Dit ging niet zonder slag of stoot zoals mijn trouwe lezertjes weten.
Daarnaast won ik de meeste "wedstrijden" tussen mij en mijn collegae. In de sprint ben ik nog steeds nagenoeg niet te verslaan! Een enkele overwinning van een ander wordt gevierd of het een wereldtitel betreft. Enfin, dit zegt genoeg over mijn sprintkwaliteiten.

De goede (fiets)voornemens worden op een rijtje gezet dit weekeinde. Wat in ieder geval in de planning zit:
- Eén (of meer) echte klassieker rijden.
- Eén (of meer) aansprekende berg beklimmen.
- Afstandrecord (nu 333 km) in één dag verbeteren.

De Baksteen wenst zijn lezertjes een gezond 2006 en hoopt ze volgend jaar weer terug te zien op zijn Blog voor meer spannende avonturen!

10.008


Rond 14u00 reed de Baksteen zijn laatste rondje van dit jaar. Het had flink gedooid, maar toch waren er nog flinke lappen drabberige sneeuw. Al snel had ik in de gaten dat ik hier redelijk snel doorheen kon rijden. Gedoseerde continue kracht en het stuur recht houden zijn voldoende om met 20 km/u door te kunnen rijden.
Voor het nageslacht heb ik de 10.000e km vastgelegd met de GPS en Google Earth. De laatste kilometer begint grofweg bij de oude trambrug te Schipluiden. Toeval of niet, exact op de plek waar Piet in februari een helmschoktest uitvoerde (helaas was hij vergeten een helm op te zetten, met alle gevolgen van dien) eindigde deze kilometer. Ik prikte een waypoint en nam een slok uit de bidon. Vervolgens reed ik op mijn gemakkie naar huis. Missie volbracht!

9965


Vanochtend glibberde Basteen op zijn Giant richting winkelcentrum om zo 3 kwaliteitskilometers af te leggen. Man wat was het glad! De doorgaande wegen zijn goed te doen, maar fietspaden en straten in de wijk doen denken aan Thialf.
Evengoed blijven er 35 kilometers over die nog afgelegd moeten worden vandaag.
Baksteen laat het nog een uurtje dooien....

vrijdag, december 30, 2005

9962


Vanmiddag rijdt de Baksteen met Bram achterop richting Vlaardingen. Langs de A20 staat een straffe koude wind. De Giant houdt zich goed en van lieverlee naderen we het doel van deze tocht: Yorcom. Hier scoort de Baksteen een reepje geheugen voor zijn PC en de terugtocht wordt aanvaard. Bram kruipt zowat in mijn rug als de wind veranderd is in een minisneeuwstorm. Uiteindelijk komen we, na 16 km weer thuis aan.
Het reepje wordt in de PC geprakt, en wordt direct herkend. Ik kan mij nog herinneren dat ik megabucks betaalde voor 364kb om de 640kb geheugen van mijn 12mhz AT (286) uit te breiden. En die kon je alleen maar aanspreken met tools en gerommel in je autoexec.bat

9946


Een flink pak sneeuw lacht mij toe als ik om 7u30 het warme huis verlaat. In het donker rij ik richting Maasland. Vandaar naar Schipluiden en Delft. Er blijkt weinig gestrooid op de fietspaden. De brede banden van Nitro zijn nu een voordeel. Echt hard gaat het niet, zeker niet als Vlaardingen in zicht komt. Hier ligt veel sneeuw, en waar gestrooid is ligt er een sneeuwpap waar ook Baksteen en Nitro over glibberen. Uiteindelijk tikken we vóór 9 uur 's ochtends weer thuis aan. 34 km in nog geen 20 per uur. Er moeten nog 54 kilometers afgelegd worden.
Voor alle duidelijkheid: Al Baksteen's kilometers zijn "echte" kilometers, dus op een echte fiets buiten afgelegd. Dus geen spinkilometers, of andere apparatuur waar je wel trappers mee beweegt (liefst nog voor de kachel) maar niet op vooruit komt, hooguit virtueel.....

Het vroor een graad of 2, maar door de ZZO wind (kracht 4) was de gevoelstemperatuur -6. Bron: http://www.weerstationhoekvanholland.nl

donderdag, december 29, 2005

9912

Ook vanochtend vroor het. Om 7u45 reed de Baksteen in het donker zijn rondje. Ditmaal geen opwarmend zonnetje, wederom koude tenen en een bevroren bidoninhoud.
De wegen waren glad, maar op Nitro's brede banden is dit geen probleem. Wel werd er weinig vaart gemaakt: 40 km in 21 km/u. Je wordt niet echt lekker warm bij deze temperatuur. Nog 88 km en 2 dagen te gaan...
Windrichting VAR zoals dat zo mooi heet, kracht 1. Temperatuur < 0 zoals af te lezen uit onderstaande grafiek.

woensdag, december 28, 2005

9872

Tijd voor de harde cijfers! Theoretisch zijn er nog 3 fietsdagen dit jaar. De Baksteen moet nog 128 km afleggen om de 10.000 te halen. Dit gaat vast lukken!

Baksteen maakt waterijs!


Het vroor en het was donker toen Baksteen en Nitro langs de Waterweg snelden. Tot Hoek van Holland ging het vrij voortvarend. Toen echter de neus richting het noordoosten wees, bleek de kou toch behoorlijk. Al snel voelden de tenen, ondanks een dubbel paar sokken, als ijsklompen aan. Gelukkig kwam het zonnetje, na een km of 30 door. Vergiste ik mij, of proefde ik kleine ijskristallen als ik een slok uit mijn bidon nam? Zal toch niet, water met flink wat siroop bevriest pas bij enkele graden onder nul wist Baksteen nog van uit zijn schooltijd.
Vanaf Schiedam was ik van de snijdende wind af, dat wil zeggen, ik had haar nu mee. Vrij vlot ging het richting Vlaardingen, via het Lickebaertbos langs de Waterweg naar huis.
Moeizaam kwam ik van de fiets af. Het hoofd zat onder uitgehard snot wat ik rond had lopen spritzen gedurende deze rit. Dit moest ik direct afwassen aangezien Lilian bijna moest vomiteren bij de aanblik van dit lekkers. Bij het openen van de bidon bleek een groot deel van de inhoud nog aanwezig, maar in vaste vorm. [Zie plaatje, klikken vergroot het uit] Dus toch....
De 59.5 km werden in 22.2 km/uur afgelegd. Wind NO, kracht 3 a 4, temperatuur < 0

maandag, december 26, 2005

Geen witte kerst


Vanochtend zag het er grauw uit, en toen ik buiten stapte voelde ik regen op mijn bolletje stuk spetteren. Wat een tegenvaller, gisteren was het nog fantastisch weer. Een kilometer of 10 onderweg was het echter weer droog en begon het zonnetje voorzichtig te schijnen. Onder het toeziend oog van dit winterzonnetje legde de Baksteen op Nitro 48,5 km af in 23 km/uur gemiddeld. Het ziet er niet naar uit dat het gaat sneeuwen vandaag....
De Baksteen wenst zijn lezertjes een fijne 2e kerstdag toe.

zondag, december 25, 2005

Baksteen gaat er voor!


Vandaag dan eindelijk weer op de fiets. Baksteen en Nitro verlieten de stal rond 15u20. Aangekomen in de Broekpolder werd ik aangeroepen door een renner welke in tegenstelde richting bewoog. Het bleek niemand minder dan "Fietsvriend Ed" te zijn!
Na wat slap ge-OH over fietsen, drank, 10.000km, vieze fietsen en aanverwante onderwerpen gingen we weer ons weegs. Voor de Baksteen betekende dit een tochtje langs de Schie, vanwaar ik het zonnetje weg zag zakken. Vervolgens naar Delft, Schipluiden, Maassluis. In Maassluis reed ik, via het fietspad parallel aan het spoor, in het pikkedonker naar huis. Het viel niet tegen; 45 km in 23.8 gem.
Gaat het lukken, de 10.000km? Stay tuned!

dinsdag, december 20, 2005

Sportief verliezer.


Dit jaar is bijna ten einde. Verloor ik in het begin van het jaar wat wedstrijdjes tegen Ed, in het vervolg kwam hij er niet meer aan te pas. Ed, een sportief verliezer besloot mij te verrassen en had een complete kroeg afgehuurd om mij in het zonnetje te zetten. De foto toont een hevig geemotioneerde Baksteen die door zijn fietsvriend gefeliciteerd wordt.

zaterdag, december 17, 2005

Rochel


De Baksteen loopt sinds zondag flink te hoesten, met verhoging. Geen fietsen dus. Gaat die 10.000 km nog lukken???

zondag, december 11, 2005

Er is niet gefietst!


Lilian is ziek, dus ik besluit in de ochtend niet te gaan fietsen. Later op de dag heb ik geen goesting meer, en besluit de Nitro te poetsen. Ook moet er nog een band geplakt, lek gereden door fietsvriend Ed. Verder reken ik uit hoeveel kilometers ik dit jaar gefietst heb. Tot vandaag zijn dat 9587 kilometers!
De 10K moet dus te halen zijn. Met nog een twintig dagen in de maand komt dit op iets meer dan 20 per dag. Eitje tik :-)

zaterdag, december 10, 2005

Winterbeurt


Vandaag is de Giant Melbourne, mijn woon-werkfiets gestald bij de fietsenmaker. Na 17000 km in bijna 5 jaar krijgt deze trouwe tweewieler een zgn Winterbeurt. Komt er op neer dat ze geheel gedemonteerd wordt en dan opnieuw opgebouwd. Met nieuwe lagers kabels, en in mijn geval ook nieuwe tandwielen. Dit gaat de Baksteen kosten, maar dan heeft hij weer een nieuwe fiets. Niet voor heel lang, zoon Jim gaat deze fiets overnemen zodat hij nog sneller naar Schiedam kan fietsen :-)

donderdag, december 08, 2005

Ed's schema


Samen met Ed rijden we een rondje op de racefiets. De bedoeling is 50 km met een hartslag van 140-160 (Ed) en elk kwartier een 'sprint' van 200 meter. Alles volgens Ed's schema. Dat kan niet al te spannend zijn dacht ik. Helaas bleek mijn conditie nog niet optimaal. De hartslag van de Baksteen lag een dikke 20 slagen hoger. Er was nog een rustpunt toen we langs de Schie reden, Ed's achterband liep leeg. In een lekker zonnetje werd het bandje verwisseld. Vervolgens kozen we Ruud's route over de Kandelaar.
Ik had het aardig gehad en ik beperkte mij tot een bekend uitzicht; Ed's achterwerk. Ed rijdt nu met spatborden op de fiets, maar geloof mij dat het raggen door een vette plas geen bescherming biedt voor de man in het wiel! Terwijl Ed er uit zag of hij net op de fiets gesprongen was, leek de Baksteen op een Dalmatier...
De Herenlaan werd bereikt en Ed zette 2x aan. Toen hij niet weg kwam werd er nog wat gespeeld om de ander te laten winnen. Geen echte sprint dus. Geen winnaar dus.

De 50 km werden in 28.1 km/u afgelegd.
Gem. hartslag over het laatste uur: 155
Max hartslag: 183

dinsdag, december 06, 2005

Mont Ventoux


Ook de rit naar de top van de Mont Ventoux van afgelopen zomer heeft er aan moeten geloven! Met Google Earth heb ik de GPS track ingelezen. De satelietfoto zal niet in de zomer genomen zijn getuige de sneeuw op de top. Een muisklik op de berg der bergen zal het plaatje vergroten.

zondag, december 04, 2005

Maassluis - Papendrecht - Maassluis 2


Om 5u40 vanochtend ging Baksteen's wekker af. Om 6u05 reed hij, op Nitro, riching Rotterdam. In het donker werd dezelfde route als gisteren afgelegd. Mijn charmante vrouw was nm vergeten de rugzak met mijn spullen (kleding & electronica) mee te nemen gisteren.
Aangezien we bij mijn moeder Sinterklaas zouden vieren eind van de ochtend, bleef er weinig tijd om de rugzak te halen. Nog steeds in het donker arriveerde ik om 8 uur in Papendrecht waar de schoonfamilie nog in diepe rust was. Een wrede druk op de bel zorgde er voor dat Harry, gekleed in stoere kamerjas, naar beneden strompelde. Na wat gefrunnik met de voordeursleutel kon ik naar binnen. De spullen werden snel gepakt, en met rugzak werd de terugtocht aanvaard. Een kwartier later volgde een vreselijke dip. Was het de afgenomen conditie? Het korte nachtje?
Gelukkig trad het herstel even later in. Nog even later schrok een buizerd op, en vloog rakeling voor mij langs. Een schitterende ervaring, helaas was er niemand om deze mee te delen. Dips en herstel wisselden elkaar af, de terugweg was zwaar.
Na 81 km in 20.7 km/u vonden Baksteen's benen eindelijk rust.

zaterdag, december 03, 2005

Maassluis - Papendrecht - Maassluis

[Klik op plaatje voor vergroting]
Sinterklaas kwam naar Papendrecht om wat kado's te strooien. Baksteen ging heen én terug op de fiets. Er stond een aardig zuidenwindje, en de temperatuur lag zo rond de 5 graden Celcius. De heenweg werd tussen half 1 en half 3 's middags afgelegd. De terugtocht tussen half 9 en half 11 's avonds. Het ging niet onaardig, er werden 2x 40.7 km afgelegd in 22 km/u op de Nitro. De laatste 10 km vielen overigens niet mee. Ik heb de route met Google Earth ingelezen. Ter lering ende vermaak.

vrijdag, december 02, 2005

Google Earth


De Baksteen is herstellende van een griepje. Niet fietsen dus.... Wel wat uitgezocht. Een aardigheidje voor hen die een gps bezitten. Mbv Google Earth kun je tracks inlezen en dan projecteren op de landkaart. De "saaie" kaartjes zoals je ze regelmatig bij mijn log ziet, zijn dan een stuk leuker. Zo heb ik het rondje van afgelopen zondag behandeld. Voor uitleg moet je op www.gpstracks.nl zijn.