dinsdag, mei 31, 2005

PING!

Na werktijd werd onder een zonnetje en koude wind een ommetje naar huis gemaakt. Fietsvrind en collega Ed had zich bij dit ommetje aangesloten en gezamenlijk reden we richting de Kandelaar. We begonnen rustig, dit was ook de intentie van de tocht, maar van lieverlee werd er harder en harder gereden. Klinkt bekend? Gelukkig niet zo hard als vorige week, maar hard genoeg! De Baksteen zat op zijn Schicht II en kon de jonge MetGazelle van Ed goed bijhouden. Kop over kop ging het richting viaduct over de A20. Net na een haakse bocht zette ik aan om snelheid te maken. PING! hoorde ik, en wist gelijk wat er aan de hand was. "Het kransje?" vroeg Ed. "Nee een spaak." antwoorde ik teleurgesteld. Ed's gezicht vertoonde direct een grimas als was hij net wakker geschrokken uit een natte droom. "Dus dat betekent dat ik gewonnen heb?" vroeg hij, terwijl het ouwemannenkwijl langs zijn linkermondhoek naar beneden droop en ik achter zijn bril zijn rechterooglid zag trekken van spanning. "Tuurlijk!" antwoorde ik, bang voor zijn reactie als ik dit zou ontkennen. In een gezapig tempo werd de tocht vervolgd.
De 29 km/u gemiddeld die op de teller stonden liepen van lieverlee terug naar een dikke 28 gemiddeld bij thuiskomst. Er werden 32 km afgelegd.

De Baksteen

Onder een plaatje van de kwijlebal aka De Helderse Magneet.
Let u op de vermoeide gelaatsuitdrukking na het rijden van een pleziertochtje!

maandag, mei 30, 2005

Errug kort rondje

Na werktijd op de Giant gesprongen, via Oranjesluis (zie plaatje) naar huis. Geen benen, geen tijd en ietwat fris. Een 15-tal kilometers slechts... Maar dat is altijd meer dan de concurentie ;-)

De Baksteen

zondag, mei 29, 2005

Guppies

De wekker was niet gezet, maar rond een uur of 8 rolde ik uit bed. Op het gemakkie ontbeten en even voor negenen sprong de Baksteen op de Tirreno. De benen voelden idioot zwaar aan, en pas na een km of 15 trok dit gevoel wat weg. Echt super zouden ze niet meer worden...
Via Lickebaert, Vlaardingen, Schiedam, Kandelaar, Schipluiden, Maasland, Oranjeplassen ging het weer naar huis. Er werden 45 km in 27,4 gemiddeld afgelegd.
Het zwanengezin werd weer aan de Woudweg gespot, langs de golfbaan in Schipluiden werden 2 scholeksters gesignaleerd. De Herenlaan werd als extra meegepikt om te kijken of de lepelaar er nog lepelde. Niet dus.
Het was schitterend weer met zon en redelijk weinig wind. Onderweg, bij de Kandelaar, kwam de Baksteen nog wat groepjes jonge rennertjes tegen. Deze guppies, waarvan de jongste zo'n jaar of 10 was, reden onder begeleiding van wat oudere renners in een aardig tempo rond. De Baksteen keek jaloers naar dit ontluikend talent.....

zaterdag, mei 28, 2005

Auto

Vandaag stond in het teken van de auto. Baksteen verkocht zijn Nissan Primera en kocht een Ford Focus Wagon (Die onopgemerkt bleef voor fietsvrind Ed welke toevallig in zijn 106 vóór de Baksteen reed. Werd hier weer traditiegetrouw het wiel van de Magneet gezocht?) Dit nam al met al een fiks deel van de dag in beslag. Mede hierdoor, Baksteens conditie (hoestje, hoofdpijn), de vette wind and last but not least de Giro, besloot hij de fietsen op stal te laten. Voor de buis derhalve!
De Giro etappe was ook zeer de moeite waard. Petje af voor Simoni, en toch jammer dat ie net een halve minuut te kort kwam. Met de snelheid die die jongens op onverharde weg naar boven rijden, rijdt de Baksteen naar beneden.....
Hieronder het plaatje van de gereden kilometers in 2005 tot nu toe. Afgelopen week bijna de 300 geraakt.

vrijdag, mei 27, 2005

Zwanen en Lepelaar

Vanochtend bracht de Baksteen zijn kinderen naar school. Reeds in vacuumtenue en op de Tirreno, dus op deze mooie dag kon hij er direct vandoor. Het was reeds warm, dus het tempo laag. Dus ook meer kans om notie te nemen van de wereld om je heen.
Langs de Waterweg ging het naar Hoek van Holland en door de duinen naar Kijkduin. Vervolgens via tegelpaden naar Wateringen en Delft. Daar werd Baksteen's reguliere rondje weer opgepikt. Via de Kandelaar ging het via Schiedam, Vlaardingen en Lickebaert naar huis. Er werden 76 km gereden in 26,8 gemiddeld.
Onderweg werden buizerds gespot bij het Bos bij de Oranjeplassen. Bij Delft een zwanennest, bij Vlaardingen een zwanenstel met kuikens, langs de waterweg een squadron vliegende zwanen, een fraai gezicht! O ja, gisteren eindelijk de lepelaar gespot, langs de Herenlaan.

De Baksteen

woensdag, mei 25, 2005

Gefopt

Vanochtend gingen Peter, Ruud, De Magneet en De Baksteen op pad. Snel bleken Peet's benen nog moe van zijn weekend inspanning. Dit resulteerde in een ingekort en rommelig gereden rondje. Op de Parallelweg richting Herenlaan werd er zenuwachtig gereden; Ed probeerde 2x weg te komen, maar ik kon dit gaatje dichtrijden. Ook Ruud's eerste poging bleef zonder gevolgen. Toen hij echter weer aanzette had ik niet de benen om het gat nog eens te dichten. Ik liet het lopen waarna Ruud en Ed handje in handje over de meet gingen. De 34 km werden in 28.5 km/u afgelegd.
's Middags stond er beduidend minder wind dan in de ochtend, zodat de Baksteen besloot een ommetje naar huis te maken. Op het gemakkie werden een 30 tal km weggeduwt.

De Baksteen

dinsdag, mei 24, 2005

Gejakker

"Woensdagochtend doen we een rondje!" werd er op de afdeling afgesproken. Ed en ik waren vandaag ook met onze Gazelles dus besloten wij, ter voorbereiding op het gejakker van morgen, op relaxte wijze via de Kandelaar huiswaarts te rijden. Rond half 5 sprongen we op de fiets, en met een hele vette wind in de rug vlogen we naar het noorden. Bij de Kandelaar aangekomen bleek de wind niet alleen in de rug erg vet. Kop over kop ging het dik dertig richting Schiedam. Hier ging het even wat rustiger, tot we de Woudweg indoken richting Vlaardingen. Wederom werd er tegen de wind 30 tot 32 km/u gefietst. Nu begon ik toch het initiatief aan Ed te laten, zijn conditievoorsprong werd van lieverlee duidelijk. Achteraf bleek ik ook (te) ver in het rood gereden te hebben. Een max hartslag van 204 gaf de meter bij thuiskomst aan. Enfin, Ed bleef maar doorgaan en ik had hoe langer hoe minder de benen om over te nemen. Natuurlijk werd dit door Ed uitgelegd als "sparen voor morgen". En ik dacht dat ik sterk was :-)
Nou ja, dat ben ik eigenlijk ook wel als je nagaat dat we de 33 km in 29,8 gemiddeld aflegden. Zeker als je bedenkt dat het tegen windkracht 6 liep gedurende ons rondje (zie plaatje) Alleen Ed is nog sterker... En als dit een rustig rondje naar huis was, hoe moet dat dan morgen als er zeker gejakkerd gaat worden?

zondag, mei 22, 2005

Met het gezin

Rond de klok van 11 uur reed het hele gezin Baksteen een rondje Maasland-Foppenplas-Broekpolder-Maassluis. Door de harde wind viel er weinig fauna te spotten. Bij de Zuidbuurt was het dan eindelijk raak, een Grutto Gezin en wat Kievitten. Helaas waren we de camera vergeten....
De 17 km werden in 14 km per uur afgelegd. De Baksteen besloot zijn eigen rondje maar niet te doen vandaag. De wind nodigde niet uit...

zaterdag, mei 21, 2005

In vorm?

De beenspieren protesteerden flink toen de Baksteen vanmiddag zijn Tirreno besteeg. Dat rennen achter een balletje aan afgelopen donderdag, gevolgd door het flink innemen van geel vocht met witte kraag, doen mijn spieren geen goed zo lijkt het. Toch komt er langzaam maar zeker weer gang in als ik mijn rondje wegtrap. Het weer was vandaag goed. Wel werd ik onderweg overvallen door een korte edoch krachtige regenbui. Ook stond er weer meer wind dan gewenst. Dit alles mocht Baksteen's pret niet drukken! De benen veranderden van lieverlee van pijnlijke stelten in een soepel lopende motor die mij met flinke vaart door het landschap liet ploegen. Zelfs tegen de wind werd kilometers lang boven 32 km/u gekoerst. Een afgetrained ogende fietser werd ingehaald en was een km of 2 tot wieltjeszuigen gedoemd! Zo'n 100 meter nadat hij voor het eerst de kop overgenomen had, moest hij "opeens" linksaf, een incourant straatje in. Jaja.... De 43 km werden uiteindelijk in 29.2 km/u afgelegd. Een echt goede dag derhalve, dit smaakt naar meer!

Baksteen's nieuwe uitdaging? :





De Baksteen

woensdag, mei 18, 2005

Op dreef!

De baksteen is op dreef. Er werden vandaag weer 45 km afgelegd op de Tirreno. Gemiddeld werd er 28.2 km/u gekoerst. Minder wind dan eerder deze week, en ook de temperatuur loopt wat op. Van lieverlee wordt het echt fietsweer! Ook wordt onze held langzaam maar zeker een echte vogelaar. Vandaag werden o.a. een scholekster, een kievit en zwaluwen gespot.
Morgen moet er gevoetbald worden, en er staat een autorit richting Den Helder in de planning, dus mogelijk geen rondje fietsen. Maar dat zien we morgen wel :-)

De Baksteen


De Scholekster

dinsdag, mei 17, 2005

Waar blijft de zomer?

Natuurlijk duurt het nog ff voordat het officieel zomer is, maar het is nog immer veel te koud voor de tijd van het jaar. In zijn winterhansop ploegde de Baksteen op De Blouwe Schicht II richting Delft. Vandaar richting Vlaardingen en naar huis. De 27 km werden in 28.4 gemiddeld afgelegd waardoor ik op tijd was voor een warme bak soep met broodjes. Onderweg, bij Delft, hing een klein vogeltje , wat lijkend op een stern, een meter of 2 stil boven een plas water. Opeens dook ie het water in, hopende op een lekker visje. Zonder vangst kwam het beestje echter weer boven. Rara wat is dit voor vogel? Wat zijn we toch bevoorrecht dat we internet hebben! Na een googletochtje vond ik deze vogelaarssite met hoogst waarschijnlijk het betrapte beestje.
Verder vond ik de site van Dutchbirding met plaatjes van vogels die je niet in Nederland zou verwachten maar wel degelijk gespot zijn.

maandag, mei 16, 2005

Pinksteren

Lekker zo´n vrije maandag. Veel te laat naar mijn bedje gegaan zodat er pas tegen 11 uur een start gemaakt werd met een rondje op de fiets. Nagenoeg hetzelfde rondje als gisteren, met als extra de lus boven de Kandelaar. De 52 km werden door Baksteen en Tirreno in 27 km-u afgelegd. Peter K vertelde gisteren dat de Nijlgans een aardige plaag was in onze streek. Zag er nog één overvliegen, prachtig! Ook voor een plaag.

zondag, mei 15, 2005

De Adelaar uit Pernis

Na wat geklus op zolder was er gelukkig nog wat tijd voor een rondje. De batterijen van de GPS waren op, dan maar zonder het rondje is onderhand wel bekend. Baksteen en Tirreno vertrokken rond de klok van 3 uur. Via de Lickebaert naar Vlaardingen, Schiedam, Kandelaar naar Delft. Daar werd ik ingehaald door een ligfietser die met een roeibeweging van benen en armen zijn voertuig met een vaart van 35 km/uur voortbewoog. De Baksteen vloog in zijn zog, maar na een meter of 30 sprong een skater (met een capuchon over zijn bolletje!!) onverwacht naar voren. Ternauwernood bleven we op de been. Ik liet de ligfietser lopen om te gluren hoe het afgelopen was met de skater, die wel op zijn reet gevallen was. Gelukkig leek dat mee te vallen. Tsja, het is goed oppassen met mooi weer. Druk, en veel zondagsrijders....
Na de brug over de Vlaardingse Vaart zag ik in een ooghoek De Adelaar uit Pernis samen met de Pelikaan uit Schiedam staan. De eerste, een trouwe lezer van Baksteen's weblog, is niemand anders dan Peter Kemner (webmaster van de Charlois Europoort site). De Baksteen kneep in de remmen, en binnen no-time werden elkaars fietsen bewonderd, en koetjes en kalfjes uitgewisseld. Na een kwartier van slap geouwehoer gingen de heren richting het Jaagpad langs de Vlaardingse Vaart, en de Baksteen richting Waterweg en naar huis.
Lekker zonnetje, koude NW wind weer net ff te hard voor het mooi. De 43 km werden in 27.2 km/u afgelegd. 2500 kcal werden verbrand.
Ook de entries van vrijdag en zaterdag van de weblog aangemaakt.



De Baksteen

zaterdag, mei 14, 2005

Operatie Schicht

Een groot deel van de dag ging zitten in het slopen van de Blouwe Schicht I en het optuigen van de Blouwe Schicht II. Het stuur en zadel werden verlaagd naar het nivo van Schicht I, het ligstuur en km teller gemonteerd, voorwiel van Schicht I geplaatst, pomphouder onder bidonhouder gezet en als laatste werd een spatbord gemonteerd. Aan het eind van de dag sprong de Baksteen op Schicht II voor een testritje en legde 16 km af. De Baksteen hoopt nog jaren plezier te hebben van deze nieuwe vriendin!

De Baksteen

vrijdag, mei 13, 2005

Vrijdag de 13e

Deze vrijdag was zo slecht nog niet. Na het avondeten reden Bram en Baksteen met de automobiel richting Alphen aan den Rijn. In deze stad werd de aangekochte neue Schicht opgehaald. Bram merkte al snel de verschillen op; ander stuurlint en zadel.
De eerste nacht mocht ze binnen staan, bij gebrek aan stallingsruimte in de schuur.
Baksteen en neue Schicht keken uit naar de dag van morgen....

donderdag, mei 12, 2005

Koud in Mei

Gisteren, rond 4 uur in de middag verlieten Tirreno en Baksteen het pontje wat op Rozenburg aangekomen was. Er waren toen al een km of 7 gefietst vanaf het werk naar huis. Thuis de bidons gevuld en wat koeken voor onderweg weggestopt. Het weer zag er goed uit, een koude wind uit het noordoosten en af en toe kwam het zonnetje door. Lekker maar ietwat fris vond de Baksteen. Vanaf Rozenburg ging het naar het volgende pontje te Hekelingen. Vervolgens het lange eind naar 's Gravendeel. Hier werd onze held met twee omleidingen geconfronteerd wat enigzins ophield. Na de Kiltunnel ging het stuur in zuidelijke richting. De wind toevallig ook. De laatste kilometers naar Breda werden dan ook met warm gevoel in de onderbuik, over zoveel geluk, afgelegd.
In Breda kon gelijk aan tafel geschoven voor de warme prak. Jammie! De jarige Lois liep groos in het rond :-)
De 80km verdampten in 27 km/u gemiddeld.

dinsdag, mei 10, 2005

Hieperdepiep!

Morgen is nichtje Lois jarig en gaat de titel "tiener" dragen. Hier gaat mijn gezinnetje natuurlijk ook langs. De Baksteen gaat vanuit het werk richting Breda. Op de fiets natuurlijk. De wind staat goed, en de voorspellingen kwa weer zijn ook OK!

In de tussentijd draait de Giro door.... Met een Hollander in de bergtrui :-)

maandag, mei 09, 2005

Week 17 & 18 2005

Na de voorspelde dip in week 16 en 17 zit de Baksteen weer op een normaal gemiddelde. Dit gemiddelde doortrekkend, rijden de Baksteen en zijn rossen een slordige 10.000 km dit jaar.



De Baksteen

Plaatje

Hier de route van gisteren.

zondag, mei 08, 2005

Moederdag

Na 's ochtends Lilian in de watten gelegd te hebben, ging de familie richting mijn moeder op visite. Na wat koffie en taart drukte ik mijn snor om mij in het wielertenue te hijsen. Gezien het weer werd dit lange broek en trui én de winterhandschoenen. Rond half twee vertrokken Baksteen en Tirreno richting Berkel en Roderijs, Berschehoek. Vandaar werd Rotterdam in gedoken en ging het langs de Rotte richting Kralingse Bos en dook de Brienenoord op. Gelukkig stond de wind NW, en had ik haar het grootste deel mee. Maar koud was het wel! Vanaf de brug ging het richting Dordrecht, een fraai geasfalteerd fietspad. Bij Hendrik Ido Ambacht de Noord over. Staat de brug open! En, lieve lezertjes, de Baksteen heeft niet zo veel op met hoge bruggen, zeker niet als ze open staan. Na een paar minuten kan de rit vervolgd worden, en is het nog slechts een minuut of 10 naar schoonmoeders. Ook hier wordt wat taart weggewerkt zodat de verbrande Kcal's weer aangevuld zijn :-)

De ong 65 km werden in 27 km/u afgelegd. De wind, kracht 4 a 5 kwam uit het NW

donderdag, mei 05, 2005

Avifauna

Nadat Ed en ik zondag weer eens langs Avifauna gereden waren werd het eens tijd om met het gezin de binnenkant van dit vogelpark te aanschouwen. Het was de moeite waard Ed!

woensdag, mei 04, 2005

Zwanen, zwanen en nog eens zwanen

Vanmiddag rond 12 uur maakte ik een vertrouwd rondje. Ik was maar wat blij dat ik een lange broek en shirt met lange mouwen aan had getrokken. Er stond weer een aardig windje (kracht 4 schat ik) en de temperatuur kwam net boven de 10 graden uit.
Bij het aanzetten protesteerden wat spieren zodat ik besloot wat rustig aan te doen.
Eerst tegen de wind in naar de Stormvloedkering aan de Waterweg. Vandaar voor de wind richting Vlaardingen. De zwanen zijn ook weer terug, tientallen zwommen in de Waterweg op zoek naar wat lekkers. Dit gold ook voor de aalscholvers, hier kwam ik ook nog een handvol tegen. De snelheid lag flinke stukken boven de 35 km/u en soms zelfs meer dan 40 km/u. O ja, ik zou rustig aan doen... Tegen de wind in lag het tempo trouwens beduidend lager, zo rond de 25 km/u.
Van Vlaardingen naar Schiedam, Kandelaar, Delft en Maasland. Weinig volk op de weg rond dit tijdstip zodat ik weinig in de remmen hoefde. Uiteindelijk werden er 55 km afgelegd in 27,5 km/u.

dinsdag, mei 03, 2005

Theofiel Middelkamp

Gisteren hoorde ik van het overlijden van Theofiel Middelkamp. De eerste Nederlander die ooit (1936) een etappe in de Tour de France won. Ook de eerste Nederlander die wereldkampioen werd, in 1947.

Je kunt op deze link klikken voor een NOS reportage over en met Theofiel. Mooi figuur.

zondag, mei 01, 2005

Eindelijk 100+

's Ochtends om 8 uur reden de Baksteen en de Helderse Magneet richting Alphen aan den Rijn. Gezapig tempo en wind veelal schuin mee was ons deel. Al rijdend door ons mooie kikkerlandje werden weer wat vogels gespot. Gelukkig kent Ed een hoop van die beesjes, mijn kennis op dat gebied schiet duidelijk te kort. Aangekomen in Alphen werd de opvolger van de Blouwe Schicht bezichtigd. Baksteen's hart begon sneller te kloppen en de koop werd gesloten. Tientje onder de vraagprijs, das mooi de benzine wanneer de neue Schicht opgehaald moet worden. Woensdag misschien?
Op de terugweg moest wat wind overwonnen worden. Toch werd er weer flink gekoerst, vooral door de Magneet die toch redelijk 30 kan trappen windje tegen. Het gemiddelde liep van 26,2 op de heenweg op tot 27,4 km/u voor de 125 km totaal. Bij thuiskomst liepen er 1,5 liters water naar binnen en had ik een uurtje nodig om te herstellen.
Na een km of 80 had ik het nm al knap zwaar. Enfin, de ban is gebroken, op naar meer 100+ km. De Tirreno, overigens, schoot door de 3000 km heen.